2009. augusztus 27., csütörtök

Almapaprika ecetben


Néhány éve rendszeresen teszek el almapaprikát is, mert kiderült a család ezt jobban szereti, mint a gogost (paradicsompaprikát). Idén ötkilónyi került üvegekbe, majd a kamarába és ez így nagyjából fedezi is a család téli szükségletét. Mint már az egyik korábbi bejegyzésemben említettem, ezt is a múlt hét végén sikerült befőzni édesanyám és a lányom segédletével.






Ha már megvásároltuk az almapaprikát, a munka menete azzal kezdődik, hogy csap alatt folyó vízben alaposan megmossuk, a szárait levágjuk, mert így több fér az üvegben.

Közben mindegyik paprikán kereszt alakú bemetszést végzünk, hogy könnyebben járhassa át, a salátalé. Ezt a munkálatot a múlt szombaton nálunk mama végezte.


Addig én előkészítettem a salátalevet, amit hasonlóan az ánizsos uborka levéhez 2 liter víz, 1/2 liter 9 fokos borecet (besztercei - mert az jobb ízű), 2 púpozott kanál só, 10-15 kanál cukor "egyvelegéből" készül.

Ha felforrt a salátalé lehet belerakni rendre a paprikákat és folytonos kevergetés mellett csak addig tartjuk a forró salátalében, amíg színt vált. Vigyázat egyszerre csak annyit tegyünk a fővő salátalébe, amennyivel gyorsan és könnyedén tudunk dolgozni! Általában annyit szoktam belerakni, amit egy-két rendben a szűrőkanállal kiszedhetek, aztán rakom a többit. Ha már színt váltott a paprika üvegekbe szedjük, tenyerünkkel ütögessük meg az üveg alját, hogy szépen rendeződjenek el benne a paprikák, tegyünk minden üvegbe - méretétől függően - egy-két babérlevelet, néhány szem borsot és mustármagot, majd forraljuk fel ismét a salátalevet beletéve kiskanálnyi befőzőport és forrón tölsük a paprikákra. Dugaszoljuk le, tegyük szárazdunsztba, majd ha ott kihűlt, cimkézzük fel és tegyük a kamara polcára.

Hozzávalók: 5 kg almapaprika, szemesbors, babérlevél, mustármag; a salátaléhez: 2 l víz, 1/2 l 9 fokos borecet (besztercei), 2 púpozott kanál só, 10-15 kanál cukor, kávéskanálnyi befőzőpor.

Jó fakanálforgatást!

7 megjegyzés:

timus írta...

Már az uborkánál is akartam kérdezni tőled, hogy a befőzőpor itt az alföldön szerinted minek felelhet meg? Nátrium-benzoát vagy vmi. ilyesmi? Van a hűtőben egy nagy zsák almapaprikám :)

Alíz, Erdélyből írta...

Timus: igen, a befőzőpor nátrium-benzoát. Nálunk a kereskedelemben kapható Dr. Oetker-féle változatban, azt szoktam vásárolni, és abból is csak keveset teszek a savanyúságokba. A szalicilt nem szeretem, mert csípőssé teszi a savanyúságokat, befőtteket, s ez még a kisebbik gond lenne, de tapasztalatom szerint más ízt ad az ételnek. Ha van az almapaprikád, akkor hajrá, próbáld ki ezt az eltevési változatot, nagyon finom. Annyit még hozzáfűzök, hogy a feltöltő lé elkészítésekor, ami lényeges arány a 2,5 liter léhez a két kanál só, ecetet és cukrot annyit tehetsz bele, amennyit akarsz. Ha felforraltad, kóstold meg, a lének kicsit sósabbnak, kicsit savanyúbbnak, kicsit édesebbnek kell lennie a normálisnál.

Névtelen írta...

Szia! Szeretném megkérdezni,hogy erős paprikát is eltehetek ugyan így?
Gina

Alíz, Erdélyből írta...

Gina: Természetesen. Sőt, ennél egyszerűbben is, mert az erős paprikát úgy szoktam készíteni egyszerűen, hogy amikor teszem el az almapaprikát, vagy gogost (paradicsompaprikát) akkor a kb. 2-3 centisre vágott, de már üvegekbe rakott erős paprikára csak úgy ráöntöm a maradék forraló levet, szárazdunsztba teszem és eláll évekig. Idén azért nem teszek el erős paprikát, mert tavalyról elég sok maradt még.

Hanna írta...

Udv,

Nahat! Eloszeretettel olvasom blogod, ami a savanyisagokrol es egyeb eltevesi trukkokrol szol. Koszonom szepen!

Innet kulfoldrol nagyon nehez beszerezni azokat a fuszereket mint pl: zsombor, szololevel,torma.
Nekem nagyon izlettek odahaza, (magyarprszag), a csalamadek zoldparadicsommal, vagy eppen a piros fejes kaposztabol elrakott savanyusag, vagy a cekla es uboooooorkaaa!

jajj, egyszeruen fenseges izu, ami hazilag keszul. Nem tudsz elkuldeni nekem? szivesen kifizetnem!:)

Alíz, Erdélyből írta...

Hanna: örülök, hogy tetszik a blog. :) Egy kis ízelítőt szívesen küldhetek - nem pénzért - de mégis, hová kellene küldeni? írj privátban a janossyalizkukacgmailpontcom címre. :)

Hanna írta...

Kedves Aliz,

Annyira kedves vagy! Tobbit e-mailben megirom.

Tisztelettel: Hanna

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails