2011. május 20., péntek

Zöldséggel töltött gomba

Ezt az ízletes töltött gombát még akkor készítettem, amikor az állatvédő barátnőimmel kidolgoztuk a helyi önkormányzatnak az ebtartásra vonatkozó szabályzatot. Nagyot dolgoztunk Vicussal és Zsókával és mivel mindketten munkából jöttek hozzám, ebéddel vártam őket. Vicus vegetáriánus, és neki olyan töltött gombát kellett készíteni, amelyikben nincs hús. Nos, ekkor agyaltam ki ezt a zöldséges változatot, amihez hasonlót Sedithnél ettem bő másfél éve, csakhogy abban hús is volt.

Hozzávalók: 6-8 nagy csiperke (termesztett is jó, csak nem olyan ízletes), 1 közepes fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 szelet zeller, 2 evőkanál fagyasztott zöldborsó, 2 evőkanál fagyasztott kukorica, kb. 10 dkg bármilyen kemény sajt, 1 tojás, só, bors, pici majoránna, pirospaprika, kevés chilli-paprika, petrezselyemzöld, olaj.

Elkészítése: A gombakalapokból kimetsszük a szárát, megmossuk és enyhén sózzuk. Az apró kockára vágott hagymát pici olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a feldarabolt gombaszárat és a szintén apró kockára vágott gyökérzöldséget. Enyhén sózzuk és fedő alatt kevés vízet töltve alá félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót és a kukoricát is, picit sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, finomra vágott petrezselyemzölddel és pici chilli-paprikával és még kb. öt percet pároljuk. Miután kihűlt, hozzáadjuk az apró kockára vágott kemény sajtot és a felvert tojást. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a gombakalapokat, amiket aztán enyhén olajozott tepsibe sorakoztatunk és sütőben készre sütünk. Székelykrumplival és reteksalátával tálaljuk. Nagyon laktatós és finom étel.

Az eMpszi táplálkozási ajánlása szerint étkezők húsnapon fogyaszthatják.

Jó fakanálforgatást!

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Remek finomság imádnám

4Gyerek írta...

jó ez a verziója is a gombáknak.
zöldség, sajt és gomba.
klassz.

Ditta tortái írta...

Hú nagyon finom lehet!

Kati írta...

Töltött gomba jöhet bármilyen formában, nagyon guszta a tied is.

Alíz, Erdélyből írta...

Bianka, 4gyerek, Ditta, Kati: ki kell próbálni! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails