2012. május 26., szombat

Májusi pereszke zöldhagymával

Készülök a piacra és ha lesz, veszek májusi pereszkét is, vagy ahogy mifelénk mondják, tövisalját. Nem tudom, ki, mennyire ismeri ezt a gombát, de aki nem kóstolta mostanig, itt az ideje, hogy kipróbálja, rendkívül ízletes kemény húsú gomba. Sokféle ételt szoktam készíteni belőle kezdve a különféle salátáktól a leveseken át a főételekig. Utóbb isteni köret lett belőle grillezett csirkecomb mellé. 

Májusi pereszke zöldhagymával 

Elkészítési idő: 20 perc. Kellemes, üde köret húsok mellé, de akár önálló fogásként is fogyasztható puliszkával vagy kifőtt tésztával.

½ kg májusi pereszke (tövisalja), 2-3 szál zöldhagyma, 1 evőkanál vaj, só, bors. 

1. A gombát megtisztítjuk, gyorsan átmossuk és felszeleteljük. A hagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk.
2. A vajon a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a leve elfő. Közben ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.

Jó tudni! 
• Erdei gombát csak megbízható, a gombákat alaposan ismerő személytől vásároljunk, illetve használat előtt vizsgáltassuk be gombaszakértővel. 
• A zöldhagymás májusi pereszke maradékát másnap kevés tejfölös habarással forraljuk össze, kiváló gombamártás lesz belőle. Ezt tálalhatjuk sült vagy rántott húsok mellé, illetve önmagában fogyaszthatjuk puliszkával. 
• Májusi pereszke helyett készíthetjük szegfűgombából (fűgomba), sarlós tölcsérgombából (erdei fűgomba) vagy egyéb laskagombaféléből, csiperkéből, illetve termesztett gombából is.

Megjelent a Székely Konyha májusi lapszámában.

Jó fakanálforgatást!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails