2012. július 19., csütörtök

Diós palacsinta vaníliaöntettel és áfonyafagylalttal palacsintahadjáratra - Clatite cu umplutura de nuca, crema de vanilie si inghetata de afine pentru clatidiada

Amint ígértem, még ma érkezem a délben megvillantott ízletes desszert receptjével is, amit a Gateste Sanatos (Főzz Egészségesen) honlap kiírására készítettem az ajándékba kapott Fissler serpenyőben. Íme itt van, s nem is szaporítom a szót csak annyival, hogy a román gasztrobloggereknek is leírom ugyanezt, hogy tudják, miről szól a fáma. Így is rettenetesen hosszú lett a kétnyelvű recept, de megéri elkészíteni. S még annyit, hogy megjelent a Székely Konyha júliusi lapszáma, aminek lapszemléjét Ritánál olvashatjátok.
Dupa cum v-am promis inca la amiaza, iata am si sosit cu reteta desertului aratat, pe care am facut in cadrul campaniei siteului Gateste Sanatos in tigaia Fissler primit cadou. N-as dori sa lungesc prea mult vorbareala ca si asa e destul de lung reteta bilingva, dar trebuie ca sa inteleaga si cititorii mei in limba maghiara. Inca atata, ca a aparut numarul de iulie a revistei Székely Konyha (Bucataria Secuiasca) redactata de mine, rezumatul in lb. maghiara il puteti citi la colega mea Rita. 


Diós palacsinta vaníliaöntettel és áfonyafagylalttal 

Elkészítési idő: kb. 1 óra. Igazi ínyenc desszert, amit kimondottan ünnepi alkalmakra ajánlok.

Palacsinta: 10 púpozott evőkanál liszt, 1 tojás, csipetnyi só, 2 dl tej, 0,5 dl tej, ásványvíz, vagy szódavíz, amennyi szükséges; 
Diótöltelék: 4-5 evőkanál cukor, 15 púpozott evőkanál darált dió, 2 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1-2 evőkanál rum; 
Vaníliaöntet: 2 evőkanál vaníliás puding, 3-4 evőkanál cukor, 4 dl tej, 1,5 dl tejszín, maréknyi mazsola, 1-2 evőkanál rum; 
Áfonyafagylalt: 1 egész tojás és 1 tojás sárgája, 4-5 evőkanál cukor, 1 kiskanál élelmiszerkeményítő, 3 dl tej, csészényi feketeáfonya, 4 dl tejszín. 

1. Egy nappal korábban elkészítjük az áfonyafagylaltot: a tojást és a tojássárgát a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az élelmiszerkeményítőt elkavarjuk a tejjel és folyamatosan kavargatva felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, megmosott áfonyát és továbbkavargatva addig főzzük, amíg besűrűsödik. Az edényt hidegvizes tálba merítjük és kíhűtjük az áfonyás krémet. Amíg hűl az áfonyás massza, felverjük a tejszínt, majd lazán a két masszát összekavarjuk. Dobozokba töltjük és fagyasztóba tesszük.
2. Beáztatjuk a mazsolát a rumba.
3. Elkészítjük a vaníliaöntetet: a vaníliás pudingot elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejet és folytonosan kavargatva felforraljuk. A híg pudingba belekavarjuk a rumból leszűrt mazsolát, felverjük a tejszínt, majd miután a puding kihűlt, lazán belekavarjuk a tejszínhabot. 4. Elkészítjük a diótölteléket: három evőkanál cukrot aranybarnára karamellizálunk. Hozzáadjuk a darált diót a reszelt citromhéjat és a többi cukrot, összekavarjuk, feltöltjük a tejjel és felforraljuk. Ha kihűlt, belekavarjuk a mazsoláról leszűrt rumot.
5. Elkészítjük a palacsintát: a tojás felverjük a csipetnyi sóval, hozzáadjuk a liszthez, beletöltjük a tejet és simára kavarjuk. Ezután folytonosan kavargatva lassanként hozzáadjuk az ásványvizet, addig míg tejszín sűrűségű masszát nyerünk. Végül belekavarjuk az olajat. Olajjal vékonyan kikent serpenyőbe kis merőkanálnyi palacsintatésztát merünk, egyenletesen eloszlatjuk a serpenyő felületén és mindkét oldalát aranysárgára sütjük.
6. A palacsintát megtöltjük diótöltelékkel, feltekerjük, kettévágjuk, desszertes tányérra tesszük, mellétesszünk egy-két evőkanálnyi vaníliaöntetet, tetejére pedig áfonyafagylalt-gombócot teszünk.

Jó tudni!
• Áfonyafagylalt helyett áfonyabefőttet, vagy dzsemet is adhatunk a palacsintához.
• Ha Fissler serpenyőben sütjük a palacsintát, elég, ha az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenjük a serpenyőt, a továbbiakban nem kell olaj a palacsinta sütéséhez.

Clatita cu umplutura de nuca, crema de vanilie si inghetata de afine 

Timpul de preparare: cca. 1 ora. Este un desert delicios, il recomand pentru sarbatori.

Clatite: 10 linguri cu varf de faina alba, 1 oua, firicel de sare, 200 ml lapte, apa minerala sau sifon, dupa necesitate; 
Umplutura de nuca: 4-5 linguri de zahar, 15 linguri cu varf de miez de nuca macinat, 200 ml lapte, coaja unei lamai ras, 1-2 linguri de rom; 
Crema de vanilie: 2 linguri de budinca de vanilie, 3-4 linguri de zahar, 400 ml lapte, 150 ml frisca, 1 pumn de stafide, 1-2 linguri de rom; 
Inghetata de afine: 1 oua si 1 galbenus de oua, 4-5 linguri de zahar, 1 lingurita de amidon, 300 ml lapte, 1 ceasca de afine, 400 ml frisca. 

1. Cu o zi inainte prparam inghetata de afine: ouale si galbenusul frecam cu zaharul, adaugam amidonul, amestecam cu laptele, si fierbem in continuu amestecand. Adaugam afinele curatat si spalat, apoi amestecand in continuare pana cand se ingroase. Punem vasul intr-un castron cu apa rece si lasam sa raceasca crema cu afine. Pana cand se raceste crema mixam frisca pana devine masa groasa, apoi amestecam cu crema. Punem intr-un vas si punem in congelator.
2. Punem stfidele in rom.
3. Preparam crema de vanilie: budinca de vanilie frecam cu zaharul si laptele, apoi amestecand cuntinuu fierbem compozitia. In budinca subtire punem stafidele scos din rom, mixam frisca pana cand devine masa groasa, iar dupa ce s-a racit budinca amestecam budinca cu frisca.
4. Preparam umplutura de nuca: caramelizam trei linguri de zahar pana devine galben auriu. Adaugam miezul de nuca macinat, coaja de lamaie ras, restul de zahar, amestecam cu laptele si fierbem compozitia. Dupa ce s-a racit, amestecam in compozitie romul ramas de pe stafide.
5. Preparam clatitele: batem ouale cu firicel de sare, apoi adaugam la faina, adaugam laptele si frecam pana devine un aluat fara cocoloase. Dupa aceasta adaugam si incetul cu incetul apa minerala fracand continuu pana obtinem un aluat de consistenta asemanatoare celei de la frisca lichida. La sfarsit amestecam si uleiul. Punem intr-o tigaie uns subtirel cu ulei cu un polnic mai mic din aluat, miscam tigaia cat sa fie acoperit in totalitate si prajim ambele parti pana devine galben aurie.
6. Umplem clatita cu umplutura de nuca, infasuram, taiem is doua, punem alaturi 1-2 linguri de crema de vanilie, iar deasupra un glob de inghetata de afine.

Nu strica, daca stiti! 
• Inghetata de afine putem inlocui cu dulceata de afine sau gem de afine. 
• Daca facem clatitele in tigaie Fissler, ajunge daca ungem subtire cu ulei tigaia, dupa aceasta nu e nevoie de ulei.


Jó étvágyat! - Pofta mare!

2 megjegyzés:

Kati írta...

Ez igen:) Na ez finom lehet, még nem is ettem dióval és fagyival:) Nálam éltalában egyszerűen készül dzsemmel vagy ordával. A kedvenc az áfonyadzsemes és a kapros - ordás:)
Na hozzám is elért a serpenyő a tegnap, ma én is szeretném kipróbálni:)

tücsi írta...

Ez nagyon finom!!!!! Imádom az összes hozzávalót:))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails