2012. szeptember 26., szerda

Egyszerű padlizsánkrém - Salata simpla de vinete

Ilyen padlizsánkrémet biztos mindenki készít, legalábbis itt Erdélyben. Nem is az volt a célom vele, hogy most előhozakodjam valami bonyolult dologgal, csupán valami egyszerű és nagyszerű ételre próbálom felhívni a figyelmet. Padlizsán ugyanis még jó árban vásárolható a piacokon és amíg tart belőle, érdemes minél többet fogyasztani, mert bármilyen tuti módszerrel tartósítjuk télire a padlizsánt, soha olyan finom nem lesz, mint frissen, egy kis jó ízű napraforgó olajjal kikavarva. A recept egyébként megjelent a Székely Konyha szeptemberi lapszámában, amely mint előző hónapokban is, számos kipróbált recepttel és egy kis olvasnivalóval már kapható az újságárusoknál.

Toata lumea face astfel de salata de vinete, cel putin la noi in Ardeal sigur. Nici n-am avut intentia sa ma prezint cu ceva sofisticat, am vrut numai sa atrag atentia asupra unei retete simpla, dar extraordinara. Vinete se mai gasesc la un pret convenabil pe piete, si merita sa consumam cat mai multa salata de vinete, fiindca n-o sa fie asa de bun - cu oricare metoda sigura punem pt. iarna - cum iese proaspat, frecat cu putin ulei de floarea soarelui. Dealtfel reteta a aparut in numarul de septembrie a revistei Székely Konyha, care si de data asta va ofera retete bune, incercate si putina lectura. 

Egyszerű padlizsánkrém  

Elkészítési idő: 30 perc.

2 közepes padlizsán, 1-1,5 dl olaj, 1 kisfej hagyma, só, citromlé. 

1. A padlizsánt szénen vagy gázégőre tett fémlapon megsütjük, még forrón meghámozzuk és deszkára fektetve hagyjuk, hogy kifolyjon a leve.
2. A padlizsán fehér húsát fakéssel pépesre zúzzuk, sózzuk, és az olajat lassan csorgatva hozzá, habosra kavarjuk.
3. Végül belekavarjuk a finomra vágott hagymát, citromlével ízesítjük, és friss kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Salata simpla de vinete  

Timpul de preparare: 30 minute. 

2 vinete mijlocii, 100-150 ml ulei, 1 ceapa mica, sare, zeama de lamaie. 

1. Vinetele se coc pe jaratic, sau pe o placa pusa pe aragaz. Cat sunt inca fierbinti se curata, se pun pe un tocator ca sa scurga zeama. 
2. Se zdrobesc vinetele cu un cutit de lemn, se pune sare, si se adauga ulei turnand in fir subtire in timp ce se freaca bine cu o lingura de lemn. 
3. La urma se adauga ceapa tocata forate marunt si zeama de lamaie. Se servesc cu paine proaspata.

Pofta buna!

4 megjegyzés:

Éva írta...

Most hogy látom megint megkívántam. Egyszer már elkészítettem és nagyon ízlett.

Kati írta...

Mi majonézesen szoktuk készíteni, édesapám édesanyja viszont mindig így készítette:)

Alíz írta...

Éva: ha megkívántad, akkor el kell készítened, amíg még van. :)

Kati: én is többnyire majonézesen szoktam készíteni az utóbbi időkben, mert a gyermekeim úgy szeretik, de én nagyon szeretem így simán is.

Agni írta...

Szia, imádom az ilyen hazai ízeket tartalmazó logokat, ahol nem az agyoncicomázott ételen a hangsúly. Gyere kukkants be hozzám, nézd meg hogyan készíti egy erdélyi Görögországban a padlizsánsalátát: http://www.gorogkonyha.com/2012/10/padlizsansalata-es-elteves.html

Az idén meg fogom próbálni a káposztasavanyítást a beírásod segítségével! Majd beszámolok.
További jó főzicskét! Ágnes

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails